Wspomnienia z Kazachstanu bł. ks. Władysława Bukowińskiego, po blisko 37 latach znów trafiają do rąk czytelnika. Autorem wspomnień jest polski kapłan, którego władze sowieckie zesłały do łagru w Kazachstanie w 1940 r. Po amnestii postanowił postać przy wiernych i pełnić w ukryciu posługę kapłańską. Jest to jego osobistą relacją z nielegalnej pracy duszpasterskiej w skrajnie trudnych warunkach ateistycznego reżimu sowieckiego.

11 września br. ks. Bukowiński został wyniesiony na ołtarze podczas uroczystej Mszy Św. w Karagandzie w Kazachstanie.

Partnerem publikacji są Fundacja PKO oraz Fundacja PZU.

Wspomnienia z Kazachstanu ks. Bukowińskiego to pierwsza książka wydana przez Editions Spotkania w 1979 roku na emigracji w Paryżu. Maszynopis został przekazany w 1978 r. Piotrowi Jeglińskiemu przez św. Jana Pawła II.

W Warszawie promocja książki odbędzie się 21 września o 18-stej we Wspólnocie Polskiej na Krakowskim Przedmieściu 64.

Poniżej życiorys błogosławionego:

Ks. Bukowiński urodził się w 1904 r. w Berdyczowie na Ukrainie. Powołanie do kapłaństwa Władysław Bukowiński odkrył podczas studiów prawniczych, jakie odbywał na Uniwersytecie jagiellońskim w Krakowie w latach 1921-1925. Lata studiów wypełniała mu również intensywna działalność w Akademickim Kole Kresowym, organizacji skupiającej studentów przybyłych z Kresów Wschodnich Polski. Działalność ta obejmowała – poza samokształceniem – daleko idącą pomoc dla ubogiej młodzieży. W 1926 r. podjął studia w Krakowskim Seminarium Duchownym zakończone uzyskaniem święceń kapłańskich w 1931 r. W latach 1931-1936 pracował jako wikary w parafiach na terenie archidiecezji krakowskiej, w Rabce i w Suchej Beskidzkiej, oraz jako katecheta w gimnazjum i szkole powszechnej. W 1936 r. wyjechał na własną prośbę na Wołyń, tereny znajdujące się na Kresach Wschodnich Polski. Tam prowadził działalność duszpasterską i społeczną oraz wykładał w seminarium duchownym w Łucku. We wrześniu 1939 r. objął funkcję proboszcza katedry łuckiej.

17 września 1939 r. Rosja Sowiecka zagarnęła Kresy Wschodnie Polski, prowadzącej w tym czasie wojnę obronną z Niemcami. Pod okupacją sowiecką znalazły się ogromne terytoria Polski, w tym i Łuck. Ks. Bukowiński włączył się w niesienie szerokiej pomocy Polakom, przeznaczonym przez Sowietów do masowej deportacji na Wschód – na Syberię i do Kazachstanu. Aresztowany w sierpniu 1940 r. cudem uniknął śmierci podczas rozstrzeliwania więźniów przez Sowietów, którzy ewakuowali się z tych terenów zaraz po ataku Niemiec na Związek Sowiecki 22 czerwca tego roku.

Podczas okupacji niemieckiej pełnił w dalszym ciągu posługę proboszcza katedry oraz niósł szeroką pomoc potrzebującym, w tym ludności żydowskiej zagrożonej eksterminacją ze strony Niemców. Po ponownym zajęciu tych terenów przez Sowietów został po raz drugi aresztowany w styczniu 1945 r. i osadzony w więzieniu w Kijowie. Uznany za agenta Watykanu i za wroga Rosji Sowieckiej został skazany na 10 lat łagru, karnego obozu pracy przymusowej w sowieckim systemie obozów koncentracyjnych GUŁag.

Pierwsze cztery lata łagru ks. Bukowiński spędził w obozie Bakał w obwodzie czelabińskim, gdzie pracował przy wyrębie lasów i kopaniu rowów. W 1950 r. został przeniesiony do kopalni miedzi w Dżezkazganie, gdzie pracował pod ziemią w bardzo trudnych warunkach aż do zwolnienia w 1954 r. Po zwolnieniu z łagru został zesłany na pobyt przymusowy w Karagandzie, gdzie pracował m.in. na budowie. W czasie pobytu w łagrach, jak też po przyjeździe do Karagandy prowadził nielegalną działalność duszpasterską.

W czerwcu 1955 r. ks. Bukowiński zrezygnował z możliwości repatriacji do Polski i przyjął dobrowolnie obywatelstwo sowieckie nie chcąc opuścić żyjących w Kazachstanie wiernych katolickich: Polaków i Niemców. Był pierwszym po II wojnie światowej księdzem katolickim w Karagandzie. Odbył osiem wypraw misyjnych do innych regionów Kazachstanu oraz do Tadżykistanu, podczas których chrzcił, przygotowywał do I Komunii, udzielał ślubów i odprawiał Msze.

Za prowadzoną nielegalną działalność duszpasterską został aresztowany i skazany w 1959 r. na trzy lata łagru. Zesłany został do obozu w Czunie w obwodzie irkuckim, a następnie przeniesiony do specjalnego obozu dla uwięzionych ze względów religijnych w Sosnówce w Kraju Mordowskim.

Trzykrotnie odwiedził Polskę, a podczas pobytu w 1969 r. napisał na prośbę metropolity krakowskiego kardynała Karola Wojtyły, późniejszego św. Jana Pawła II, Wspomnienia z Kazachstanu, będące jego osobistą relacją z nielegalnej pracy duszpasterskiej w skrajnie trudnych warunkach ateistycznego reżimu sowieckiego.

Ks. Bukowiński zmarł w Karagandzie w 1974 r. w opinii świętości. W 2006 r. rozpoczął się jego proces beatyfikacyjny.

Wspomnienia z Kazachstanu okładka