Wspomnienia Carla Gustafa Mannerheima – bohatera narodowego Finlandii – wydane
w 150 rocznicę jego urodzin.

Carl Gustaf Emil Mannerheim (1867-1951) marszałek Finlandii, bohater narodowy i zarazem jedna z najbardziej znanych postaci w dziejach swojego kraju, bywa nazywany „fińskim Piłsudskim”.

Przez ponad 30 lat służył w armii rosyjskiej, dochodząc do stopnia generała porucznika. Dowodził pułkiem, a potem brygada kawalerii stacjonująca w Warszawie (1908-1917).
W 1918 roku, jako naczelny dowódca armii rządowej, stłumił rewolucję komunistyczna w Finlandii. W latach 1918-1919 był regentem Finlandii. Dowodząc armia fińską w wojnach ze Związkiem Sowieckim w latach 1939-1940 oraz 1941-1944 dwukrotnie obronił niepodległość swojego kraju. Stojąc u steru państwa jako prezydent (1944-1946) wyprowadził kraj z wojny
i pomógł przetrwać najtrudniejszy okres powojenny.

Wspomnienia Mannerheima obejmują one lata 1882-1946.

W 1919 roku doszło dwukrotnie do spotkania Mannerheima z Piłsudskim w warszawskim Belwederze. Obaj żołnierze i politycy omawiali głównie dwie kwestie: koncepcję Międzymorza oraz stosunki z Rosją.

Mannerheim spędził prawie 9 lat w Polsce i wspominał te lata jako najszczęśliwsze w swoim życiu. Przyjechał do Polski w 1889 roku jako kawalerzysta po szkole oficerskiej, była to jego pierwsza pozycja zawodowa. Ponownie do Polski przybył w 1909 roku jako dowódca stacjonującego w Mińsku Mazowieckiem 13. Włodzimierskiego Pułku Ułanów. W tym okresie nawiązał kontakty z polską arystokracją. W swoich pamiętnikach pisał: „… obracałem się w polskim towarzystwie, o którym wiadomo, że jest świetne i ekskluzywne. (..) Polacy przyjmowali mnie, mimo mojego stanowiska służbowego, bez uprzedzeń. Jako Fin
i zdeklarowany przeciwnik polityki rusyfikacji w moim własnym kraju, ze zrozumieniem myślałem o uczuciach Polaków i ich poglądach na sprawy, które uznać można za drażliwe” .
Kontakty z Polakami nie zaniknęły w późniejszych latach. Niedawno odnaleziono listy skierowane do Mannerheima z podziękowaniami, gdyż w czasie II wojny światowej pomógł wielu Polakom dzięki kontaktom z Niemcami oraz swej pozycji po wojnie zimowej.

6 czerwca 2017 w Centralnej Bibliotece Rolniczej na Krakowskim Przedmieściu w Warszawie odbyła się prezentacja książki „Carl Gustaf Mannerheim. Wspomnienia”.
W spotkaniu wzięli udział: Ambasador Finlandii Hanna Lehtinen, Anna Kulicka Soisalon-Soininen oraz dyrektor wydawnictwa Editions Spotkania Piotr Jegliński.

„W Polsce niewiele wiedziano o marszałku Mannerheimie”.- powiedział Piotr Jegliński rozpoczynając spotkania. „Szczególnie w okresie komunizmu była zmowa milczenia. Propaganda przedstawiała marszałka jako faszystę, to samo dotyczyło postaci Józefa Piłsudskiego, cenzurowano wszystkie wzmianki o ich czynach”.

Tak jak wielu wybitnych mężów stanu, Mannerheim był i jest obiektem bądź bezkrytycznego uwielbienia, bądź brutalnych ataków. (…) Dla przeciwników pozostaje Mannerheim „białym generałem”, wręcz „krwawym rzeźnikiem fińskich robotników i chłopów”, regentem pragnącym wmieszania kraju w wojnę domową w Rosji, pogardliwie nastawionym do parlamentarnej demokracji sympatykiem faszyzmu (sic!), chorobliwym antykomunistą, sojusznikiem Hitlera i głównym sprawcą wplątania Finlandii w agresję na ZSRS w 1941 roku. To tylko część oskarżeń, choć przyznać trzeba, że jak na jedną osobę katalog jest imponujący. Zwolennicy widzą w nim natomiast dwukrotnego pogromcę bolszewickich agentów, dążących do uczynienia z Finlandii republiki sowieckiej, męża stanu stojącego ponad partyjnymi intrygami, wybitnego wodza, który upokorzył Armię Czerwoną
i wreszcie męża opatrznościowego, który w latach 1917-1919 i 1939-1945 uratował niepodległość swej ojczyzny wyprowadzając osamotniony na międzynarodowej scenie politycznej kraj z beznadziejnego, wydawałoby się, położenia.” (ze wstępu do książki)

Patronami publikacji są: Fundacja Editions Spotkania, Ambasada Finlandii w Polsce, Patria

Bezpośrednia relacja z premiery książki „Carl Gustaf Mannerheim. Wspomnienia”