W tawernie „Pod Białym Koniem” to zbiór esejów poświęconych cyganerii artystycznej nowojorskiej dzielnicy Greenwich Village na Manhattanie. Tadeusz Wittlin w sposób niezwykle barwny
i sugestywny przestawia życie i niepowtarzalny styl bycia aktorów, poetów, malarzy, muzyków, literatów, jak też osób pretendujących do uznania ich za artystów, tworzących w połowie lat sześćdziesiątych XX wieku niezwykle twórcze środowisko, oddziaływujące nie tylko na Amerykę.

Autor zabiera czytelników w niezwykłe, legendarne miejsca Greenwich Village na Manhattanie, jak na przykład tytułowa tawerna „Pod Białym Koniem” – White Horse Tavern, czy „Zwariowany Zakątek” – Crazy Corner, galerie sztuki i miejsca historyczne.

Tadeusz Wittlin jest prawdopodobnie jednym z najmniej znanych w Polsce pisarzy, którzy osiągnęli sukces w Stanach Zjednoczonych. Przed wojną swoje teksty publikował w „Cyruliku Warszawskim”,
w czasie II wojny światowej przebywał w sowieckim łagrze w Workucie. Po uwolnieniu wstąpił do Armii Andersa. Został mianowany oficerem informacyjnym oraz dziennikarzem w zespole „Parady”, pisma publikowanego dla Polskich Sił Zbrojnych. Po demobilizacji Wittlin pracował krótko w Paryżu,
a potem wyemigrował do Stanów Zjednoczonych, gdzie początkowo był tłumaczem oraz scenarzystą Radia Wolna Europa i Głosu Ameryki. W 1959 r. został redaktorem polskojęzycznego czasopisma „Ameryka” wydawanego przez Agencję Informacji Stanów Zjednoczonych. Gdy mieszkał wraz z żoną w Waszyngtonie, ich dom był otwarty dla polskich pisarzy, artystów i intelektualistów. W stanie wojennym wysyłali do Polski paczki z żywnością oraz odzieżą.