Na 495 stronach albumu „Polowania u Potockich. Łańcut i Antoniny” czytelnik znajdzie 339 unikatowych fotografii. Wiele z nich pochodzi ze zbiorów rodzinnych pieczołowicie przechowywanych przez Marka Potockiego, kolekcjonera i bibliofila, który jest głową linii Potockich z Antonin i Łańcuta.

Ten wyjątkowy materiał ikonograficzny opatrzyła komentarzem, często cytując listy rodzinne, dokumenty oraz dawną prasę łowiecką, pani Aldona Cholewianka-Kruszyńska. Umieściła też w albumie liczne dzieła malarskie, pokazując kulturowy wymiar polowań z wielką atencją organizowanych przez Potockich.

Album prezentuje 150-letnią historię polowań, między innymi w Łańcucie, Antoninach, Szepetówce, Pilawinie i Julinie, które zyskały sławę „po królewsku urządzonych łowów”, podziwianych w Polsce i poza jej granicami za doskonałą organizację i wystawność.

U Potockich polowali Zamoyscy, Radziwiłłowie, Tyszkiewiczowie, Lubomirscy, prezydent Ignacy Mościcki, Wojciech Kossak, Julian Fałat oraz liczni goście zagraniczni, między innymi arcyksiążę Rudolf, cesarz Franciszek Józef II, książę George z Kentu.

Dzięki relacjom prasowym z epoki i korespondencji rodzinnej Potockich poznajemy pasję myśliwską Alfreda Potockiego (1786-1862) – podróżnika, uczonego i pisarza, Alfreda Józefa Potockiego (1822-1889), który na swoich polowaniach gościł arcyksięcia Rudolfa i cesarza Franciszka Józefa II, Romana Potockiego (1851-1915), Józefa Mikołaja Potockiego (1862-1922) – prekursora „białych polowań” i uczestnika egzotycznych polowań w Indiach, na Cejlonie, w Somalii i Sudanie oraz Alfreda Antoniego Potockiego (1886-1959) – ostatniego ordynata w Łańcucie.

Polowania dla wielu osób są tematem kontrowersyjnym, dzisiaj mamy do nich stosunek inny niż 100 czy więcej lat temu. Polowania były kiedyś rodzajem sportu i sposobu na dbanie o dobrą kondycję fizyczną, próbą mierzenia się z siłami natury, istotną formą życia towarzyskiego, tematem rozmów i artykułów w prasie, inspiracją dla wielu sławnych malarzy.

W książce znajduje się spis ilustracji (w języku polskim, angielskim oraz francuskim), słownik ważniejszych terminów i wyrażeń łowieckich oraz hippicznych, indeks osób, bibliografia oraz resume w języku angielskim i francuskim.

4 kwietnia 2017 r. odbyła się premiera książki „Polowania u Potockich. Łańcut i Antoniny”. O książce i polowaniach sprzed 150 lat opowiadali: autorka – Aldona Cholewianka-Kruszyńaska (kustosz Muzeum Zamku w Łańcucie), autor wstępu do książki – Marek Potocki (głowa rodu Potockich, kolekcjoner, znawca sztuki i bibliofil) oraz dyrektor wydawnictwa Editions Spotkania – Piotr Jegliński.

Aldona Cholewianka-Kruszyńska

Historyczka sztuki i kustoszka w Muzeum-Zamku w Łańcucie, kierująca Działem Pojazdów Konnych – Wozownią. Autorka wielu publikacji poświęconych rodów Potockich, także innym przedstawicielom i przedstawicielkom polskiej arystokracji. W 2015 roku koordynowała realizacje jubileuszu Jana Potockiego – autora „Rękopisu znalezionego w Saragossie” – odbywającego się w Łańcucie, na który złożyły się trzy monograficzne wystawy oraz międzynarodowa konferencja naukowa.

Marek Potocki

Urodzony w 1938 roku, syn Romana, dziedzica ordynacji antonińskiej i Anny z książąt Czetwertyńskich. Wnuk Józefa ordynata antonińskiego i Heleny z książąt Radziwiłłów. Prawnuk Alfreda ordynata łańcuckiego i Marii z książąt Sanguszków, córki Romana, księcia Sybiraka. Potomek Jana Potockiego, pisarza i historyka, działacza politycznego. Głowa linii potockich z Antonin i Łańcuta. Po opuszczeniu Polski w 1961 roku został stypendystą Federacji Helweckiej na uniwersytecie w Genewie i absolwentem szkoły zarządzania ONSEAD w Fontainebleau we Francji. Karierę zawodową rozwijał w firmach amerykańskich na stanowiskach menadżerskich. Jest kolekcjonerem i bibliofilem. Między innymi wydawcą unikatowego, 6-tomowego wydania pism wszystkich Jana Potockiego, wraz ze słynnym „Rękopisem znalezionym w Saragossie”. Dzieli swój czas między Polskę a Francję.

Patronami publikacji są: Fundacja Editions Spotkania, Mayland Real Estate sp. z o.o.

Bezpośrednia relacja z premiery albumu „Polowania u Potockich. Łańcut i Antoniny”

Wywiad z Piotrem Jeglińskim i Markiem Potockim w TVP Polonia