Przekazujemy do rąk Państwa książkę, która ma przypomnieć postać Karola Kurpińskiego – genialnego kompozytora samouka, twórcy Warszawianki, pieśni znanej każdemu Polakowi, ale także ponad dwudziestu oper i wielu innych znakomitych utworów. Pragniemy tym samym przywrócić kompozytorowi należne mu miejsce, nie tylko jako wielkiemu reformatorowi polskiego życia muzycznego, ale także jako znaczącemu twórcy, który odcisnął swoje piętno na dziełach mistrzów tej miary, co Weber (Wolny strzelec), Chopin (Fantazja A-dur na tematy polskie, Fantazja F-moll) czy Wagner (uwerturaPolonia, Holender tułacz).

Wyrazistą czcionką zostaje wybita teza, że Karol Kurpiński jak nikt inny, zasłużył sobie na miano najwybitniejszego polskiego kompozytora epoki romantycznej, przed rozbłyśnięciem gwiazdy Fryderyka Chopina.

Autorem książki jest Marcin Gmys – muzykolog i publicysta muzyczny, doktor habilitowany, profesor w Katedrze Muzykologii Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu. Redaktor naczelny czasopisma „Res Facta Nova” oraz prezes Stowarzyszenia De Musica.

Specjalizuje się w twórczości operowej XIX-XXI wieku oraz historii muzyki polskiej. Regularnie pisuje, miedzy innymi dla Teatru Wielkiego – Opery Narodowej oraz Narodowego Instytutu Fryderyka Chopina.

Autor ponad 150 publikacji naukowych i popularnonaukowych oraz trzech książek; ostatnia z nich – „Harmonie i dysonanse. Muzyka Młodej Polski wobec innych sztuk” – została wyróżniona Pucharem Rektora UAM dla najwybitniejszej książki naukowej 2013 roku oraz zwyciężyła w konkursie Narodowego Centrum Kultury na najlepszą pracę z dziedziny historii muzyki polskiej napisaną w latach 2010-2014.

Manuskrypt rękopisu zaginionej partytury