Tamten brzeg – wspomnienia Kajetana Morawskiego – został po raz pierwszy wydany w 1960 roku na emigracji przez Księgarnię Polską  w Paryżu. To publikacja odznaczająca się wysokimi walorami literackimi, wyróżniona nagrodą „Wiadomości”, emigracyjnego tygodnika społeczno-kulturalnego wydawanego w Londynie w latach 1946–1981. Wspomnienia obejmują historię rodziny autora, okres czynnego udziału w życiu politycznym przed i w czasie wojny oraz krótkie szkice dotyczące ważnych wydarzeń historycznych bądź wybitnych postaci epoki. Wspomnienia zostały napisane znakomitym, czasem gawędziarskim wręcz stylem, polszczyzną pełną polotu i wykwintu.

Kajetan Morawski (1892-1973), dyplomata, jeden z najmłodszych członków rządu Wincentego Witosa, wiceministra w Ministerstwie Skarbu podczas rządów Eugeniusza Kwiatkowskiego, ambasadora przy rządzie generała de Gaulle’a.

Kajetan Morawski po wojnie pozostał do końca  życia na emigracji. Działał społecznie, jego mieszkanie w Londynie odgrywało rolę polskiej ambasady, uczestniczył również w życiu politycznym polskiego Londynu. Był świetnym pisarzem i publicystą.