Rachunek sumienia, to tom wierszy, który po raz pierwszy był publikowany przez wydawnictwo Editions Spotkania w 1987 roku, poza cenzurą, w drugim obiegu.

Rachunek sumienia to wybór poezji dokonany przez samego autora, składa się z wierszy powstałych podczas wojny i na emigracji. Jedynie te o tematyce ukraińskiej w dziale II tomu postały przed wojną. Tom wierszy znakomicie ilustruje nadany poecie przydomek „ostatniego romantyka XX w.”

Książka podzielona została na siedem działów. Pierwszy dział objął wiersze, które powstały podczas wojny. W dziale drugim znalazły się wiersze o tematyce ukraińskiej, powstałe jeszcze przed wojną, dział trzeci i czwarty związane są z pobytem w Hiszpanii, następne działy to wiersze erotyczne, religijne i osobiste. W ostatnim zbiorze są trzy utwory nigdzie niedrukowane, między nimi Tryptyk zamiast testamentu.

Józef Łobodowski, poeta, pisarz, publicysta, dziennikarz radiowy i tłumacz – przeżył na obczyźnie prawie 50 lat. Był zakazany w PRL jako wróg komunizmu. Na emigracji opublikował 11 tomów poezji
i 7 prozy.

Przed II wojna światową był twórcą awangardy lubelskiej, współpracował z emigracją ukraińską
i kaukaską. Był zafascynowany Wschodem. Wiódł barwne życie buntownika i słynął z licznych awantur oraz ostrych wypowiedzi. Podczas kampanii wrześniowej służył w brygadzie kawalerii zmotoryzowanej płk. Stanisława Maczka. Przez Węgry przedostał się do Francji, gdzie został aresztowany i osadzony w więzieniu wojskowym w Paryżu. Po zwolnieniu dotarł do Hiszpanii. Jego pobyt w Madrycie, gdzie tworzył polską sekcję w Radiu Madryt, sprawił, że stał się miłośnikiem kultury hiszpańskiej oraz romansów i ballad cygańskich. Zmarł w Madrycie w 1988 roku.