Gala Niepodległości

pon, Luty 8, 2016
- Koncerty -

Pierwszym przedsięwzięciem Fundacji było zorganizowanie Gali Niepodległości w Teatrze Wielkim – Opery Narodowej 11 listopada 2015 roku wraz z Hulencourt Art Project, pionierską fundacją belgijską, skupiającą młode talenty muzyczne z całej Europy w ramach Hulencourt Soloists Chamber Orchestra. Gala Niepodległości była hołdem złożonym tym, którzy oddali swe życie w walce o wolną Ojczyznę w 185. Rocznicę Powstania Listopadowego, zakończenia I wojny światowej oraz odzyskania przez Polskę niepodległości.

Podczas koncertu usłyszeć można było po raz pierwszy zaginioną Mszę Karola Kurpińskiego odnalezioną przez Piotra Jeglińskiego i zorkiestrowaną przez kompozytora rezydenta Hulencourt Soloists Chamber Orchestra Jacques’a Alphonsa de Zeegant, co nadało całemu koncertowi europejski charakter w czasie najważniejszego dla Polaków święta narodowego. Śpiewały światowe sławy: Olga Pasiecznik, Anna Radziejewska, Alicia Nafe, Enrico Casari oraz Raimund Nolte.

Patronat nad Galą objął Prezydent Rzeczypospolitej Polskiej Pan Andrzej Duda. Obecni byli liczni przedstawiciele kultury, biznesu, polityki oraz mediów w tym ambasadorowie Belgii, Francji, Japonii, Stanów Zjednoczonych.

www.galaniepodleglosci.pl

11 listopada 2015 Gala Niepodległości

Warszawska Gala Niepodległości była pierwszym z cyklu koncertów w ramach tournée europejskiego. Następną datą będzie Bruksela, 18 marca 2016 roku w Studio 4 (dom Radia Belgijskiego na pacu Flagey). Kolejne koncerty zaplanowane są w Watykanie, Paryżu i Kijowie.

Koncerty

Koncert Niepodległości w Paryżu