Wystawa Ignacego Bulli

- Wystawy -

Ignacy Bulla uznawany powszechnie za jednego z najlepszych współczesnych portrecistów, w małych formach malarskich ukazuje się nam jako perfekcjonista w wykorzystaniu przestrzeni artystycznej. Format nie ogranicza artystę, obrazy działają monumentalnie, bez względu na ich rzeczywistą wielkość. Można śmiało powiedzieć, że są ponadczasowymi cytatami nienapisanych poematów, zamrożonych nagle w zminimalizowanych dziełach. Kompozycje nacechowane bogactwem barw i niesamowitą ekspresją walczą ze światłem, chowając je głęboko w ulotnej chwili, lub też eksplodują namiętnością do życia ich autora. Wspaniała faktura ukazuje nam świadomość użycia środków wyrazu w przekazie abstrakcyjnych wizji i wyrafinowanych form malarskich.

Poznając „Małe formy malarskie” odbiorca czuje fizycznie artystę, którego dłonie są nadal niemal obecne w jego dziełach; funkcjonują jako doskonałe narzędzia, kreując wielowymiarowe przestrzenie ukryte w półabstrakcyjnych pejzażach, aktach, impresjach, czy też bezimiennych postaciach.

Jeśli przeczytałeś powyższe słowa i zaczynasz, bądź też powracasz do wrót twórczości Ignacego Bulli to… wiedz, iż jesteś bezsprzecznie świadomym odbiorcą sztuki o głębokich korzeniach emocjonalnych osadzonych w tradycji ekspresjonizmu.
Kurator wystawy: Jarosław Pijarowski

Zapraszamy także do obejrzenia Quadransa Qltury w którym pojawiła się recenzja z wystawy

Wystawa Prac Jana Młodożeńca
Wystawy