„Bezpieczeństwo energetyczne Rzeczypospolitej Polskiej”

czw, Marzec 24, 2016
- Konferencje -

31.03.2016 r. o godzinie 11-stej Fundacja Editions Spotkania organizuje konferencję „Bezpieczeństwo energetyczne Rzeczypospolitej Polskiej” w Stowarzyszeniu Dziennikarzy Polskich na ulicy Foksal 3/5 w Warszawie.

Całość konferencji potrwa 4 godziny w tym 3 godzin dyskusji panelowych na niżej wymienione tematy:

– Stan bezpieczeństwa energetycznego w Polsce i najważniejsze wyzwania w tym obszarze – strategia rządu

– Kształt i profil energetyki w Polsce – czy możliwe są innowacje i reindustrializacja kraju?

– Fundusze publiczne jako źródło finansowania projektów energetycznych i efektywności energetycznej

Po fazie panelowej odbędzie się 40 minutowa debata ekspercko-dziennikarska – wniosków i podsumowań wyżej wymienionych tematów panelowych.

Poprzez organizację tej konferencji pragniemy wnieść swój wkład w refleksji nad bezpieczeństwem energetycznym RP jako fundamentem naszej niezależności i podmiotowości. Konferencja ta otwiera cykl poświęcony przyszłości Polski  na stulecie Niepodległości – „Raport o stanie Państwa 2018”. Przed zbliżającą się rocznicą chcemy zainicjować debatę w najważniejszych dla kraju dziedzinach, takich jak bezpieczeństwo energetyczne, gospodarka, polityka zagraniczna, obrona narodowa, edukacja i kultura.

Fundacja Editions Spotkania chce aktywnie współtworzyć nową doktrynę Państwa, stając się agorą umożliwiającą wprowadzanie nowych i niezbędnych dla niego koncepcji rozwoju. Chcemy włączyć w tę debatę przedstawicieli świata polityki i gospodarki, ekspertów z dziedziny nauki i kultury oraz elity polskie na Zachodzie, które przez lata stanowiły intelektualne wsparcie dla niepodległościowych dążeń Polaków.

Serdecznie zapraszamy.